%35
Kürt Cumhuriyeti (1946) William Eagleton Jr
Teknik Bilgiler
Stok Kodu
9786257253888
Boyut
13.50x21.50
Sayfa Sayısı
208
Baskı
1
Basım Tarihi
2022-03
Çeviren
İbrahim Bingöl
Kapak Türü
Ciltsiz
Kağıt Türü
2. Hamur
Dili
Türkçe

Kürt Cumhuriyeti (1946)

45,00TL
29,25TL
%35
Satışta değil
9786257253888
905268
Kürt Cumhuriyeti (1946)
Kürt Cumhuriyeti (1946)
29.25

“Mehabad'ın, topraklı evlerin Çemê Savucbulak'ın akan sularına doğru devrildiği güney kenarında daire şeklinde küçük bir meydanı vardı, ortasında dört lambanın bulunduğu için bu meydana ‘Çar Çıra' adıverilmişti. Şimdi bu meydanda bunların yerine etrafında dört aslan resminin bulunduğu Şah Muhammed Rıza Pehlevi'nin heykeli duruyor. 22Ocak 1946 tarihinde Mehabadlı Kadı Muhammed bu meydanda bir kürsüdedinsel bir anlamı olan sarığı ve Sovyet üniformasıyla 16 binlik nüfusuyla bu küçük kasabanın halkına ve eskiden Kürdistan kelimesinin geçtiği, bazen hâlâ da bu kelimenin yazılı olduğu tam olarak tanımlanmamış dağlık bölgenin önde gelen aşiret reislerine hitapediyordu. Ama Kadı'nın mesajı doğrudan kentin ötesine, küçük bir devletin hâlâ tanımlanmamış sınırlarının ötesine, İran sınırlarınınötesine, bütün Kürdistan'ın vadilerine, dağlarına yönelikti ve şimdi artık tarih olmuş, umut ve düş kırıklığının yüklü olduğu bir yılı işaret ediyordu.”

İlan edilişinden 75 yıl sonra dahi hâlâ en önemli kaynak, “kült kitap” özelliğini koruyan, William Eagleton'un Kürdistan Cumhuriyeti'ni elealan çalışması, Kürtçeden sonra tam metin olarak Türkçede.

  • Açıklama
    • “Mehabad'ın, topraklı evlerin Çemê Savucbulak'ın akan sularına doğru devrildiği güney kenarında daire şeklinde küçük bir meydanı vardı, ortasında dört lambanın bulunduğu için bu meydana ‘Çar Çıra' adıverilmişti. Şimdi bu meydanda bunların yerine etrafında dört aslan resminin bulunduğu Şah Muhammed Rıza Pehlevi'nin heykeli duruyor. 22Ocak 1946 tarihinde Mehabadlı Kadı Muhammed bu meydanda bir kürsüdedinsel bir anlamı olan sarığı ve Sovyet üniformasıyla 16 binlik nüfusuyla bu küçük kasabanın halkına ve eskiden Kürdistan kelimesinin geçtiği, bazen hâlâ da bu kelimenin yazılı olduğu tam olarak tanımlanmamış dağlık bölgenin önde gelen aşiret reislerine hitapediyordu. Ama Kadı'nın mesajı doğrudan kentin ötesine, küçük bir devletin hâlâ tanımlanmamış sınırlarının ötesine, İran sınırlarınınötesine, bütün Kürdistan'ın vadilerine, dağlarına yönelikti ve şimdi artık tarih olmuş, umut ve düş kırıklığının yüklü olduğu bir yılı işaret ediyordu.”

      İlan edilişinden 75 yıl sonra dahi hâlâ en önemli kaynak, “kült kitap” özelliğini koruyan, William Eagleton'un Kürdistan Cumhuriyeti'ni elealan çalışması, Kürtçeden sonra tam metin olarak Türkçede.

  • Yorumlar
    • Yorum yaz
      Bu kitaba henüz kimse yorum yapmamıştır.
Kapat