%15
Hastane ve Sağlık Kurumları Yönetimi %15 indirimli Şahin Kavuncubaşı
Teknik Bilgiler
Stok Kodu
9789757351511
Boyut
20.00x25.00
Sayfa Sayısı
496
Basım Yeri
Ankara
Baskı
6
Basım Tarihi
2022-04
Kapak Türü
Ciltsiz
Kağıt Türü
2. Hamur
Dili
Türkçe

Hastane ve Sağlık Kurumları Yönetimi

120,00TL
102,00TL
%15
Satışta değil
9789757351511
426627
Hastane ve Sağlık Kurumları Yönetimi
Hastane ve Sağlık Kurumları Yönetimi
102.00

Sağlık kurumlarının rolleri ve işlevleri giderek genişlemektedir. İşlevlerdeki genişleme, sağlık kurumlarının yapısal olarak karmaşıklaşmasına yol açarken, yönetimini de güçleştirmektedir. Bu kitap, sağlık kurumlarının yönetimiyle ilgilidir. Sağlık kurumlarının etkili ve verimli çalışmasını sağlamak yöneticilerin temel misyonudur ve bu misyonu gerçekleştirmek için yöneticilerin bilimsel birikimlerinin bulunması gereklidir. Sağlık kurumları yönetimi, özgün bir disiplindir. Sağlık kurumları yönetimi, işletmecilik, yönetim ve organizasyon ilke ve teorilerinin sağlık alanına uyarlanması olarak görülmemelidir. Charles Austin, "What is Health Administration" isimli makalesinde, "Sağlık kurumları yönetimini, tıp ve sağlık hizmetleri alanına özgü bir yönetim disiplini olarak ortaya koymuş; sağlık alanında ortaya çıkan yönetim gereksiniminin karşılanmasına yönelik olarak gelişen, bu nedenle de tıp ve sağlık hizmetlerinin tüm boyutlarına işletmecilik perspektifiyle inceleyen, uzmanlaşmış bir yönetsel disiplin"olarak görmektedir. Burada vurgulanan işletmecilik kavramı, ilk bakışta serbest piyasa, rekabet ve kar gibi kavramları çağrıştırsa da, işletmecilik kavramı, kaynakların ussal kullanılmasıdır. Sağlık kurumları yönetimi, klasik işletme yöneticiliğinden farklıdır. Örneğin kuruluş yeri seçiminde dikkat edilen faktörler açısından hastane ve diğer işletmeler arasında farklar vardır. Bir işletme kurulurken, hammadde yakınlığı, askeri tehlike vb faktörler ön planda tutulurken, hastane kurulurken toplumun sağlık gereksinmeleri ön planda tutulur. Genel işletmecilik doğal olarak "kar" maksimizasyonu odaklıdır. Diğer işletme amaçlarının (topluma hizmet ve yaşamını devam ettirme) başarılması, kar maksimizasyonunun bir sonucudur. Sağlık kurumlarında ise temel motivasyon insan hayatıdır. Özel kesim hastanelerinde kar amacı güdülmüş olsa bile, "önce insan hayatı" hedefi öncelikli olmalıdır. Sağlık hizmetlerinin dışsallığı ve kamusal niteliği, doğal olarak farklı bir yönetim anlayışını gerektirmektedir.
Bu kitap, sağlık kurumları yönetimi alanına ilgi duyan öğrenciler yanında, bu alanla ilgili bilgi ve becerilerini genişletmeye çalışan profesyonellere de yönelik olarak hazırlanmıştır.

  • Açıklama
    • Sağlık kurumlarının rolleri ve işlevleri giderek genişlemektedir. İşlevlerdeki genişleme, sağlık kurumlarının yapısal olarak karmaşıklaşmasına yol açarken, yönetimini de güçleştirmektedir. Bu kitap, sağlık kurumlarının yönetimiyle ilgilidir. Sağlık kurumlarının etkili ve verimli çalışmasını sağlamak yöneticilerin temel misyonudur ve bu misyonu gerçekleştirmek için yöneticilerin bilimsel birikimlerinin bulunması gereklidir. Sağlık kurumları yönetimi, özgün bir disiplindir. Sağlık kurumları yönetimi, işletmecilik, yönetim ve organizasyon ilke ve teorilerinin sağlık alanına uyarlanması olarak görülmemelidir. Charles Austin, "What is Health Administration" isimli makalesinde, "Sağlık kurumları yönetimini, tıp ve sağlık hizmetleri alanına özgü bir yönetim disiplini olarak ortaya koymuş; sağlık alanında ortaya çıkan yönetim gereksiniminin karşılanmasına yönelik olarak gelişen, bu nedenle de tıp ve sağlık hizmetlerinin tüm boyutlarına işletmecilik perspektifiyle inceleyen, uzmanlaşmış bir yönetsel disiplin"olarak görmektedir. Burada vurgulanan işletmecilik kavramı, ilk bakışta serbest piyasa, rekabet ve kar gibi kavramları çağrıştırsa da, işletmecilik kavramı, kaynakların ussal kullanılmasıdır. Sağlık kurumları yönetimi, klasik işletme yöneticiliğinden farklıdır. Örneğin kuruluş yeri seçiminde dikkat edilen faktörler açısından hastane ve diğer işletmeler arasında farklar vardır. Bir işletme kurulurken, hammadde yakınlığı, askeri tehlike vb faktörler ön planda tutulurken, hastane kurulurken toplumun sağlık gereksinmeleri ön planda tutulur. Genel işletmecilik doğal olarak "kar" maksimizasyonu odaklıdır. Diğer işletme amaçlarının (topluma hizmet ve yaşamını devam ettirme) başarılması, kar maksimizasyonunun bir sonucudur. Sağlık kurumlarında ise temel motivasyon insan hayatıdır. Özel kesim hastanelerinde kar amacı güdülmüş olsa bile, "önce insan hayatı" hedefi öncelikli olmalıdır. Sağlık hizmetlerinin dışsallığı ve kamusal niteliği, doğal olarak farklı bir yönetim anlayışını gerektirmektedir.
      Bu kitap, sağlık kurumları yönetimi alanına ilgi duyan öğrenciler yanında, bu alanla ilgili bilgi ve becerilerini genişletmeye çalışan profesyonellere de yönelik olarak hazırlanmıştır.

  • Yorumlar
    • Yorum yaz
      Bu kitaba henüz kimse yorum yapmamıştır.
Kapat